30 Mart 2010: Zihinsel Özürlüler Federasyonu Şükran Gecesinde duygulu anlar yaşadık
Zihinsel Özürlüler Federasyonu, kuruluşunun 25. Yıldönümünde düzenlediği akşam yemeğinde zihinsel engellilere uzun yıllardır hizmet veren gönüllüleri ve gönül dostlarını bir araya getirdi. Çok samimi ve sıcak bir hava içinde geçen gecenin sunuculuğunu, değerli sanatçı Pınar Ayhan gönüllü olarak üstlendi ve konukları kırmayarak sunumunu çok beğenilen yorumlarıyla süsledi.
Türk Sanat Müziğinin sevilen sanatçılarından Bahar Sarı da gönüllü olarak katıldığı geceye sevilen şarkılarla renk kattı.
Genel Başkan Hamdi Atay, Genel Başkan Yardımcısı H. İnci Cengiz, Genel Sekreter Aynur Dankaz, Genel Sekreter Yardımcısı Şükrü Mutlu, Genel Mali Sekreter Yusuf Şirin, üyeler Nebihe Öktemer, Tamer Sivri, İsmail Gökçe ve Bilal Kızartıcı’dan oluşan Federasyon Yönetim Kurulu, övgüye değer bir vefa örneği gösterdi. Uzun yıllarını, zihinsel özürlülere insanca bir yaşam sağlamaya adamış ve önemli hizmetler vermiş olan değerli gönüllülere Şükran Plaketi sundu.
Zihinsel engellilik alanında yaptıkları çok önemli çalışmaları nedeniyle önceki dönem Zihinsel Özürlüler Federasyonu Başkanı Fikret Gökçe ve yine önceki dönemler Federasyon ile Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanlığını üstlenen Faruk Öztimur, SKY Türk Televizyonunda engelli sorunlarını kamuoyuna taşıdığı “Maksimum Sokaktayız” adlı programıyla görsel basın dünyasına damgasını vuran duyarlı yapımcı Vural Akıncı, yıllardır her yaz, büyük bir sevecenlikle iki bin engelliye kucak açarak ağırlayan ve onlara unutulmaz günler yaşatan “Ayvalık Özürlüler Şenliği” mimarı Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Devlet Bakanlığı sırasında bir politikacı ve Bakan gibi değil de, özürlülere hizmete kendini adamış gönüllü bir yurttaş gibi, tevazu ve özveriyle destek olan Hasan Gemici ve hizmetleri burada sözcüklerle anlatılamayacak kadar çok ve değerli olan ZİÇEV Genel Başkanı Ülay Karakoç plaketlerini alkışlar eşliğinde alırken mutlu ve gururluydular.
Ancak; ZİÇEV Onursal Başkanı Makbule Ölçen’in sahneye davet edilmesiyle birlikte, duygu yüklü dakikalarla ve keyifle geçen gecede, her şey birdenbire değişti. ZİÇEV gönüllüleri başta olmak üzere, konukların pek çoğu, bir sevgi seli olup sahneye aktılar. Çünkü Makbule Ölçen, ülkemizde zihinsel yetersize hizmet meşalesini ilk yakan ve eğitim hizmetini ilk kez başlatan insandı. O salonda bulunan pek çok gönüllü onun rahlesinden geçmiş, onun açtığı ışıklı yolu daha da aydınlatarak yürümüştü. İlerlemiş yaşına ve sevgili eşi Dr. Ali Nejat Ölçen’in kendisine destek olmasına rağmen, yorgun bedeninden yayılan güç yine herkesi sardı. Plaketini, Makbule Ölçen’le uzun yıllar omuz omza çalışmış, yaşamını zihinsel engellilere adamış ve yakın zamanda aramızdan ayrılarak ışıklar içinde olduğuna inandığımız sonsuz yolculuğuna çıkmış, İstanbul Şubemizin kurucusu, Vakfımızın aziz ağabeyi İsmail Arık’ın oğlu ve gelini Demet-Ceyhun Cem Arık’ın ellerinden alması ise gözyaşları ile izlendi.
Aşağıda, Makbule Ölçen’in, satır aralarında pek çok anlam gizli, kısa ama veciz konuşmasının metni ile, Makbule Ölçen ve Ülay Karakoç’un, otuz yılın içinden süzülen derin dostluklarının fotoğrafını kamuoyuyla paylaşmaktan mutluluk duyuyor ve gösterdikleri vefa örneği için Zihinsel Özürlüler Federasyonu Yönetim Kuruluna şükranımızı sunuyoruz. (ZİÇEV)
Makbule Ölçen’in Konuşması
24.3.2010
Bu akşam beni de hatırladığınız için teşekkür ediyorum.
Oğlum Demir Ölçen, 1952 yılında doğduğu zaman et yığını gibiydi. Kemikleri yok sanırdınız. Çocuk hekimi Güzin Alganoğlu, Eskişehir’de, en yakın dostumuz oldu. “Demir gelişecektir,” demişti. “Onu, akıllı oğlum diye seveceksiniz. Bakışlarıyla kim onu yadırgarsa, en yakınınız bile olsa, buna izin vermeyeceksiniz.” demişti. Demir Ölçen bugün kendi kendine yeterli ve kişilikli bir birey oldu. Kendisiye iftihar ediyorum.
Bunun sırrını açıklamalıyım:
Eşimle birbirimiz suçlamadık. Aramızdaki sevgiyi onun da hissetmesine çalıştık. Çocuk, ailede sevgiyi ne kadar hissederse o kadar hızlı gelişecektir. Çocuklarımızın her şeyden önce sevgiye ihtiyaçları var.
Demir Ölçen’e uyguladığımız eğitimden, başka çocuklarımız da yararlanmalıydı. Öğretilebilir Çocukları Koruma Derneğimiz ve Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfımız öyle doğdu. Şimdi hepinizden bir ricada bulunacağım. Vakfımıza sahip çıkınız. Daha çok çocuğumuzun daha iyi şartlarda eğitim görmesi için katkılarınızı, yardımlarınızı esirgemeyiniz. Ancak sizlerin yardım ve katkılarıyla zihinsel yetersiz çocuklarımıza sahip çıkabilir, onların kendilerine yeterli bağımsız yaşamalarını sağlayabiliriz. Bu mümkündür. Bugün Demir Ölçen, Vakfımızın Gölbaşı’ndaki Eğitim Merkezinde inşa ettirdiğimiz bir konutta bağımsız yaşayabilmektedir. Sağlıklı olanlarımız, onlara yardımı görev kabul etmeli ve Devletimize örnek olabilmelidir. Saygılarımı sunuyorum. Beni hatırladığınız için tekrar teşekkür ediyorum.