Türkiye Ulusal Ajansı tarafından KA2 Stratejik Ortaklıklar Programı (Mesleki Eğitim) kapsamında finanse edilen proje ile, özel eğitim alanında çalışan alan-dışı öğretmen ve diğer profesyonellere yönelik olarak zihinsel engelli bireylerde davranış kontrolü ile iletişim ve dil becerilerinin geliştirilmesi konusunda bir eğitim programının (müfredat) ve uygulama rehberinin hazırlanması planlanmıştır. Pilot eğitimler ile test edilmiş olan eğitim programının, ZİÇEV bünyesinde oluşturulan e-öğrenme portalı üzerinden öncelikle ZİÇEV’in merkez ve şubelerinde hizmet içi eğitimlerde kullanılması, daha sonra ise Türkiye çapında çok daha fazla kullanıcıya ulaştırılması hedeflenmiştir.
Proje kapsamında, Avrupalı ortakların iyi uygulamalarından yararlanarak ‘davranış değiştirme ve davranış yönetimi’, ‘iletişim ve dil becerilerini geliştirme’ ve ‘kanıta dayalı uygulamalar’ adlı 3 modülden oluşan bir eğitim programı hazırlanmıştır. Böyle bir öğrenme süreci için bir müfredat hazırlanması ve tüm katılımcılarla birlikte uygulanması hem kaliteyi hem de üretkenliği iyileştirmek ve daha sürdürülebilir süreçlere sahip olmak açısından önemlidir. Geliştirilmiş olan müfredat dijital platforma uyarlanarak, bir e-öğrenme portalı üzerinden daha çok profesyonelin kullanımına hazır hale getirilmiştir. Müfredat ve e-öğrenme portal tasarımı süreçleri, Avrupalı ortakların ülkelerinde gerçekleşmiş olan kısa dönem ortak personel eğitimleri ile desteklenmiştir.
Proje, ZİÇEV liderliğinde, Gazi Üniversitesi-Özel Eğitim Bölümü, Gölbaşı Özel Eğitim ve Uygulama Okulu, İlkalkım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile İtalya’dan Università del Terzo Settore (UniTS) ve Almanya’dan Christliches Jugenddorfwerk Frechen I’m Verbund NRW Süd (CJD BBW Frechen) tarafından yürütülmüştür. Eğitim programının ve e-öğrenme portalının tasarım süreci yabancı ortakların ülkelerinde gerçekleşmiş ortak personel eğitimleri ile desteklenmiştir.
Avrupa Birliği’nin Erasmus+ KA2 Stratejik Ortaklıklar Programı kapsamında sağlanan hibe ile yürütülen Pro-Se Projesi, 22 Şubat 2016 tarihinde başlamış, 21 Temmuz 2017 tarihinde Bolu’da gerçekleştirilen Kapanış ve Bilgilendirme Toplantısı ile sona ermiştir.
Projenin sitesi olan http://www.ozelegitimakademi.org/ sayfasından proje ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.